Slimme blauw-groene daken

Vlieg je over Amsterdam, dan zie je steeds meer groene daken. Van daken met sedum tot daken met wuivende grassen, bomen en paden. Een aantal gebouwen in de stad bevat een extra laag. Weet jij welke?

De opbouw van een blauw-groen dak

Een blauw-groen dak bestaat uit twee lagen: een beplante bovenlaag en een ‘blauwe’ onderlaag. De blauwe laag bestaat uit kratten die regenwater vasthouden.

We noemen het een slim dak, omdat de kratten zijn gekoppeld aan de weersverwachting. Blijft het lang droog, dan houdt het dak water vast. Komt er veel regen aan, dan stroomt het water naar beneden.

Zo ontlast het blauw-groene dak de riolering, vermindert het hittestress en draagt het bij aan de biodiversiteit.

RESILIO

Amsterdam telde in 2022 al veertien slimme blauw-groene daken, samen  goed voor 12.683 m². Van de veertien daken liggen er zeven op complexen van corporatiewoningen, vijf op particuliere panden en op twee daken zijn innovatielabs ingericht. Het dak op het Koninklijk Instituut voor de Tropen is met 2.110 vierkante meter het grootst.

Die veertien blauw-groene daken behoorden tot het RESILIO-project. Een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en acht partners. Samen realiseerden en onderzochten ze de daken. De resultaten en geleerde lessen presenteerden ze in het eindrapport ‘Nieuw land op het dak’.

Meer weten?

Kijk voor inspiratie en producten bij de handige links aan de rechterkant.